info@judaica-zwolle.nl
Stichting Judaica Zwolle
Samuel-Hirschlezing

11e Samuel-Hirschlezing - Drs. Bas Baanders - 2009
Levinas en leiderschap

Op zondag 8 november 2009 werd de elfde Samuel-Hirschlezing gehouden in de synagoge van Zwolle. Het onderwerp van de lezing was: "Levinas en leiderschap". De lezing werd uitgesproken door Drs. Bas Baanders en begon om 11.00 uur. Van 12.00 tot 12.30 uur was er gelegenheid vragen te stellen en met de spreker in discussie te gaan.

De Frans-joodse filosoof Emmanuel Levinas, wiens filosofie sterk rust op de Talmoed en de andere rabbijnse literatuur, heeft de naam moeilijk toegankelijk te zijn. Dit is misschien wel terecht, maar het aardige van zijn werk is dat het tegelijkertijd heel praktisch is. Hoe kan het ook anders met een oeuvre dat de ethiek centraal stelt, of anders gezegd: de manier waarop we in ons dagelijks leven concreet met andere mensen hebben om te gaan.

Uit eigen ervaring als directeur en leidinggevende in de zorg weet Bas Baanders dat Levinas ook in het hedendaagse debat over leiderschap en management heel vruchtbaar kan zijn. In de lezing "Levinas en leiderschap" deelde hij zijn inzichten en ervaringen met de aanwezigen. Baanders publiceerde in 2007 het boek: Overgeleverd aan de toekomst : Emmanuel Levinas en de Talmoed.