info@judaica-zwolle.nl
Stichting Judaica Zwolle
Samuel-Hirschlezing

9e Samuel-Hirschlezing - Prof.dr. Wout van Bekkum - 2007
Het magische jodendom

Magie, esoterie, mystiek, het is allemaal weer heel erg in vandaag de dag. Op zondag 4 november 2007 organiseerden de Stichting Judaica Zwolle en het Genoot­schap Nederland-Israël afdeling Zwolle in de synagoge van Zwolle de jaarlijkse Samuel-Hirschlezing met als titel Het magische jodendom.

Spreker was Prof.dr. W.J. (Wout) van Bekkum, hoogleraar te Groningen en Leiden. Waar ging het over? De Hebreeuwse letters hebben getalswaarden die geluk of ongeluk brengen. De mezoeza aan de deurpost beschermt tegen gevaar. De beschermengel is een joods begrip. De rabbi kan een zieke genezen.Hoe kan dat allemaal? Er is intussen veel meer bekend over joodse magie. De spreker bracht op een toegankelijke en heldere manier voorbeelden met uitleg voor het voetlicht, niet moeilijk maar wel magisch!

Na de lezing was er gelegenheid vragen te stellen en met de heer Van Bekkum in gesprek te gaan. Tevens werd voorafgaand aan de lezing door Peter van ´t Riet, voorzitter van de Stichting Judaica Zwolle, kort stil gestaan bij het 20-jarig bestaan van de Stichting Judaica Zwolle.

's Middags was de tentoonstelling over Joodse leven in en om Zwolle op het voormalige vrouwenbalkon van de synagoge geopend.

De lezing van Van Bekkum en de toespraak van Peter van ´t Riet zijn gepubliceerd in Judaica Bulletin 21 nr. 2, welk nummer hieronder kan worden gedownload.