info@judaica-zwolle.nl
Stichting Judaica Zwolle
Synagogepad

8e Synagogepad - Groningen, Westerbork, Meppel - 1997
Tocht langs synagogen en joodse gedenkplaatsen

Op zondag 1 juni 1997 werd het achtste synagogepad georganiseerd door de Stichting Judaica Zwolle in samenwerking met het Genootschap Nederland-Israel, afdeling Zwolle. Dit jaar ging de reis naar Groningen, Westerbork en Meppel.

In Groningen brachten we 's morgens een bezoek aan de interessante Folkingestraat-synagoge (architect: Tjeerd Kuiper, 1906), die in de jaren '80 geheel gerestaureerd werd. Er werd een rondleiding gehouden in het religieuze gedeelte van de synagoge. Daarna was er gelegenheid een bezoek te brengen aan het sociaal-culturele gedeelte, waar een tentoonstelling van schilderijen en tekeningen van de Israelische kunstenaar David Rakia met als thema 'Jeruzalem' te zien was.

's Middags ging de reis naar Kamp Westerbork. Daar werden we bij de balie van het museum ontvangen door een educatief medewerker. De groep werd vervolgens gesplitst:
- De inzittenden van bus 1 begonnen in de filmzaal waar de educatief medewerker een inleidend programma verzorgde, waarbij gebruik werd gemaakt van een film.
- De inzittenden van bus 2 begonnen in het museum, waar op eigen gelegenheid de volgende tentoonstellingen bekeken konden worden: de basistentoonstelling `Kamp Westerbork, een stad op de heide' en de tijdelijke tentoonstelling `Kamp Westerbork gefilmd,, Authentieke en unieke filmbeelden uit 1944'.

Op de terugweg werd een kort bezoek gebracht aan de joodse begraafplaats van Meppel. Tussen de middag was er een lunch met een vegetarische koffietafel.

Foto links : Interieur van de Folkingestraat Synagoge in Groningen
Foto rechts : Metaheer-huisje en ingang van de joodse begraafplaats van Meppel.

Meer informatie over de geschiedenis van de joden van Groningen en over het kamp Westerbork kunt vinden in het Judaica Bulletin 10 nr. 3 (april 1997), dat hieronder kan worden gedownload.