info@judaica-zwolle.nl
Stichting Judaica Zwolle
Synagogepad

1e Synagogepad - Zwolle-Berkum, Borne, Haaksbergen, Goor - 1990
Verslag van het Synagogepad door Jo van Beers

Na een betrekkelijke korte voorbereiding bleek toch op zondag 27 mei dat de kleine sjoel van de Zwolse synagoge bomvol zat met geinteresseerden. Zelfs enkelen, die op de reservelijst geplaatst waren, konden zondagmorgen nog gebeld worden en waren er ook. Na ons de koffie goed te hebben laten smaken gingen we met een volle bus op weg.

Eerst vlak bij huis: de joodse begraafplaats van Zwolle in Berkum. De heer Wil Cornelissen gaf hier een zeer boeiende en heldere toelichting over diverse gebruiken en ook over de teksten op de stenen. De tijd drong helaas en met de bus ging het verder naar Borne, waar we de voormalige synagoge met mikwe bezochten. Hier werd een korte inleiding gegeven, waarna vragen gesteld konden worden. Uit de openhartige gedachtenwisseling die volgde, bleef mij als schrijnend bij dat de kinderen van een van de leden van de Joodse Gemeente nog steeds gepest en uitgescholden werden. Dat zoiets in 1990 en dan in een kleine plaats als Borne nog voorkomt!

Het werd zoetjes aan tijd om ook aan de inwendige mens te denken en in Haaksbergen konden wij genieten van een zeer goed verzorgde koffietafel. Vervolgens gingen wij op bezoek naar de synagoge in dezelfde plaats, waar wij een historisch verslag van dit gebouw te horen kregen en waar zelfs de pers aanwezig was! Geleidelijk aan begonnen wij op het schema uit te lopen en moesten wij ook dit bezoek afbreken.

Als laatste punt stond op het programma de joodse begraafplaats van Goor. Deze begraafplaats staat op de monumentenlijst, maar zag er nogal verwaarloosd uit. Bovendien was het een hele toer om deze rustplaats te vinden. Na deze bezichtiging ging het weer terug naar Zwolle, waar de heer Cornelissen voor belangstellenden nog een rondleiding in de eigen synagoge gaf. Velen maakten daar gebruik van. Een hartelijk dankwoord was er voor de familie Cornelissen, die voor dit synagogepad hun vakantie onderbroken had. Samenvattend kan ik - namens velen - stellen: zeer in de smaak gevallen en voor herhaling vatbaar.
 

Hieronder vindt u een document met informatie over de synagoge van Borne (1990).

Beschrijving van de synagoge vann Borne (mei 1990)