info@judaica-zwolle.nl
Stichting Judaica Zwolle
Synagogepad

9e Synagogepad - Elburg, Harderwijk en Amersfoort - 1998
Tocht langs synagogen en joodse begraafplaatsen

Op zondag 24 mei 1998 organiseerde de Stichting Judaica Zwolle samen met het Genootschap Nederland-Israël Afdeling Zwolle voor de negende keer het jaarlijkse "synagogepad". Deze keer stond een tocht naar Elburg, Harderwijk en Amersfoort op het programma.

In twee touringcars vertrok het gezelschap 's morgens vanuit de Zwolse synagoge richting Gelderland. Omdat de bezochte locaties te klein waren om alle 100 deelnemers tegelijk te ontvangen, reden de beide bussen verschillende routes. In Amersfoort werd een bezoek gebracht aan de synagoge, die gebruikt wordt door de joodse gemeente aldaar voor haar diensten en bijeenkomsten. Veel werd verteld over de joods-religieuze gebruiken en de gang van zaken in de diensten. Daarna volgde een korte stadswandeling langs plekken die van belang zijn geweest in de geschiedenis van de joden van deze stad.

Ook werden de voormalige synagogen en de joodse begraafplaatsen van Harderwijk en Elburg bezocht. Beide synagogen zijn niet meer in gebruik door joodse gemeenten, maar fungeren als tentoonstellingsruimte. Er werd het nodige verteld over de gebouwen, hun historie en gebruik. Op de goed onderhouden begraafplaatsen konden de deelnemers in alle rust de zerken bekijken en het verleden op zich laten inwerken.

Tussen de middag werd de deelnemers een vegetarische koffietafel aangeboden in restaurant Zeezicht te Harderwijk. De tocht, die aan het eind van de middag weer eindigde bij de synagoge van Zwolle, werd door de deelnemers als zeer interessant ervaren.

Foto's : Synagoge van Amersfoort (rechtsboven), Joodse begraafplaats Harderwijk (links), Joodse begraafplaats Elburg (rechtsonder)

In het Judaica Bulletin 11, nr. 3, dat u hieronder kunt downloaden, treft u meer informatie aan over de geschiedenis van de joden van Harderwijk.