info@judaica-zwolle.nl
Stichting Judaica Zwolle
Synagogepad

15e Synagogepad - Den Haag, Leiden, Rijnsburg, Katwijk - 2004
Langs joodse monumenten

Op zondag 6 juni 2004 organiseerde de Stichting Judaica Zwolle samen met het Genootschap Nederland-Israël Afdeling Zwolle voor de vijftiende keer het jaarlijkse "Synagogepad".

Dit jaar werd ter gelegenheid van het 3e lustrum van de Stichting Judaica Zwolle weer een "ouderwets synagogepad" georganiseerd in de vorm van een tocht per touringcar langs diverse joodse be­zienswaar­digheden in de "wijde omgeving" van Zwolle.

Voor dit vijftiende synagoge­pad werd gekozen voor een tocht met twee touringcars naar Den Haag, Leiden, Rijnsburg en Katwijk. Op het programma stonden een bezoek aan de oude Portugese Synagoge, nu de Liberaal-Joodse Synagoge van Den Haag, de synagoge van Leiden, het Spinoza-huis te Rijnsburg en de begraafplaats van de Joodse Gemeente Leiden die in Katwijk ligt. Op de locaties werden de deelnemers geïnformeerd over de historie en het gebruik van de diverse gebouwen. In Leiden was een prachtige collectie gerestaureerde voorhangsel te bewonderen.

Liberale Synagoge van Den Haag Interieur van de synagoge van Leiden Sponoza-huis in Katwijk

Bij het Spinoza-huis werd veel verteld over het leven en werk van de grote wijsgeer, die - naar recent onderzoek heeft aannemelijk gemaakt - niet door de Joodse Gemeente van Amsterdam in de ban werd gedaan vanwege zijn ketterse opvattingen, maar omdat hij zich in een zakelijke kwestie aan het joods-juridische gezag onttrok en de niet-joodse rechter inschakelde.

De interessante tocht, die om 9.00 uur van start ging bij de Zwolse synagoge, nam de hele dag in beslag. Om half zes 's middags konden de deelnemers vanuit Zwolle tevreden huiswaarts keren.