info@judaica-zwolle.nl
Stichting Judaica Zwolle
Concerten

Joods-religieuze en Jiddische liederen - Tenor: Barry Mehler - 1998
Bevrijdingsconcert 1998

Op dinsdag 5 mei 1998 organiseerde de Stichting Judaica voor de derde maal een Bevrijdingsconcert in de Zwolse synagoge aan de Samuel Hirschstraat. De Amsterdamse tenor van joods-Amerikaanse afkomst Barry Mehler bracht een programma van Jiddische en joods-religieuze muziek ten gehore. Hij werd op de piano begeleid door Joppe Poolman van Beusekom.

Barry J. Mehler (geb. 1965) begon zijn musicale opleiding als zanger op de Juilliard School of Music in New York, USA, en vervolgde zijn opleiding bij Cora Canne Meijer en Paolo Gorin in Amsterdam. Mehler heeft zichzelf ertoe gezet de tradities van het West-Europese chazzanoet levend te houden. Hij gaf solo-uitvoeringen en werd afgevaardigd naar publieke gebeurtenissen en officiële gelegenheden in Nederland, Duits-land, de VS en Israël. De afgelopen zes jaar was Mehler dirigent van het Amsterdams Synagogaal Koor.
 
Joppe Poolman van Beusekom (geb. 1946) studeerde piano, orgel en muziektheorie van 1966 tot 1974 in Amsterdam en specialiseerde zich in joodse muziek. Momenteel is hij de dirigent/organist van de Liberaal Joodse Gemeente van Amsterdam en begeleid hij chazzaniem in Europa. Poolman van Beusekom was de redacteur van Amsterdams Chazzanut gepubliceerd door Hoofd-Cantor Hans Bloemendal van de Orthodox Joodse Gemeente van Amsterdam. Vorig jaar op 5 mei 1997 begeleide hij chazzan Avery Tracht tijdens het 2e bevrijdingsconcert van de stichting Judaica.

Het programma zag er voor de puaze als volgt uit:

Ma Touwoe - L. Lewandowski
Al Tasjlicheinoe - L. Lewandowski
L'cho Doudi - V. Schlesinger
Fantasie - M. Samehtini (Piano solo)
Uw'noecho Joumar - L. Lewandowski
Hasjkiweinoe - L. Lewandowski
Touw L'houdous - L. Lewandowski
Psalm 126 - Sjier Hama'alous - J. Rosenblatt
Adoun 'Oulom - S. Secunda

Na de pauze werden de volgende liederen ten gehore gebracht:

Ik hou van Holland - W. Schootemeyer
Oifn Pripetsjik - Traditioneel
Rozenkes mit Mandlen Traditioneel
Eli, Eli - Traditioneel
Or - N. Shemer
Kol Ha'olam - Rabbijn Nacham van Breslav
Sjir Lasjalom - Y. Rotblit/Y. Rozenblum
Artsenoe Erets Jisrael - Traditioneel Russisch
Encore: Adoun 'Oulam - G. Bizet