info@judaica-zwolle.nl
Stichting Judaica Zwolle
Jodenvervolging in 12 portretten

Zelfs Klara's foto is niet bewaard - Portret van een oudere vrouw
 

 

Naam: Klara van Gelderen
Roepnaam: Onbekend
Geboren: Zwolle 21 maart 1882
Overleden: Auschwitz 3 december 1942

Beroep: Coupeuse (kledingmaakster)
Burgerlijke staat: Ongehuwd
Laatste woonadres in Zwolle: Sassenstraat 5a

 
Zelfs Klara's foto is niet bewaard


Rouwadvertentie voor Klara’s moeder Judith van Gelderen-Snitslaar, overleden in 1934.


Poort van het vernietigingskamp Auschwitz (foto na de oorlog).


Gaskamer in het vernietigingskamp Auschwitz I (Stammlager). Klara is omgekomen in net zo'n gaskamer in Auschwitz II (Birkenau). De ruimte werd volgestouwd met slachtoffers waarna er dodelijk gas in werd gebracht.

Klara van Gelderen werd in 1882 in Zwolle geboren als oudste van tien kinderen. Enkelen daarvan stierven jong. Het gezin woonde op veel verschillende adressen in de stad. Toen ze daar oud genoeg voor waren, verlieten Klara, haar broer en zusters Zwolle en trokken de wereld in. Klara kwam weer terug bij haar ouders in de Diezerstraat. Ze verdiende de kost als coupeuse (kledingmaakster). Nadat Klara’s ouders waren overleden, verhuisde ze een aantal keren tot ze ging wonen in een bovenwoning aan de Sassenstraat 5a. Toen de oorlog uitbrak was ze 58 jaar.

Op 19 november 1942 werd Klara samen met een grote groep andere Joodse Zwollenaren gedeporteerd naar Westerbork. Dat was de tweede grote deportatie vanuit Zwolle. Elf dagen later werd Klara met 825 anderen naar Auschwitz afgevoerd. Waarschijnlijk is zij daar op 2 december aangekomen en – gezien haar leeftijd – onmiddellijk vergast.

Veel van haar familieleden kwamen om in de Holocaust. Van Klara zijn geen foto’s gevonden en ook over haar leven weten we weinig. Daarin is zij geen uitzondering. Heel veel andere Joodse Zwollenaren die omkwamen in de concentratiekampen, zijn als vrijwel onbekenden van de aardbodem weggevaagd.

Ter nagedachtenis aan Klara werd in april 2014 een Stolperstein gelegd voor haar laatste woonadres aan de Sassenstraat.

Voor extra informatie bij dit portret klik hier.

Copyright: Stichting Judaica Zwolle 2016