info@judaica-zwolle.nl
Stichting Judaica Zwolle
Jodenvervolging in 12 portretten

Nico voorzag het noodlot - Portret van een twintiger

 

Naam: Nico Louis Herschel
Roepnaam: Nico
Geboren: Zwolle 20 september 1915
Overleden: Sobibor 23 juli 1943

Beroep: Accountant/Leraar
Burgerlijke staat: Gehuwd
Laatste woonadres: Derk Buismanstraat 4, Zwolle

Nico voorzag het noodlot



Nico en zijn verloofde Ammy Weijel (rond 1940).



Nico Herschel (onder x) op de dag van zijn huwelijk
met leerlingen van Het Joodsch Lyceum
aan de Thorbeckegracht (maart 1942)
.




Vertrekkende trein uit Westerbork naar het Oosten
(1943/1944)
.


Nico Herschel werd in 1915 in Zwolle geboren. Na de Handelsdagschool volgde hij vanaf 1933 een opleiding tot leraar boekhouden. Overdag werkte hij als boekhouder.

Van 1933 tot in 1942 hield Nico een dagboek bij. Daarin beschreef hij zijn leven en het wereldgebeuren. Hij begreep al vroeg dat de ontwikkelingen in Duitsland voor de Joden in Europa noodlottig zouden worden: “Omringd zijn wij door daemonen, die slechts onze ondergang willen” (april 1939). In 1940 werkte Nico in Arnhem waar hij de Duitse inval meemaakte. Een jaar later schreef hij daarover: “Bij de Joden was er naast de algemeene beduusdheid een panische ontzetting aanwezig.”

In februari 1941 werd hij als Joodse ambtenaar ontslagen. Hij ging werken als accountant. Na de invoering van apart Joods onderwijs (schooljaar 1941/1942) werd hij leraar boekhouden aan het Joodsch Lyceum aan de Thorbeckegracht in Zwolle, later ook in Enschede. Op 26 maart 1942 trouwde Nico met zijn verloofde Malchen (Ammy) Weijel. Aan het eind van dat jaar werd hun zoon Tsewi Joseef (Tswi) geboren. Begin april 1943 vertrokken zij gedwongen naar Amsterdam, waar Nico assistent-accountant werd bij de Joodsche Vereniging voor Verpleging en Verzorging. Pogingen om met z’n drieën onder te duiken mislukten. Wel vonden zij een onderduikadres voor Tswi. Op 20 juni 1943 werden Nico en Ammy naar Westerbork gedeporteerd. Een maand later werden zij vermoord in het vernietigingskamp Sobibor.

Tswi overleefde de oorlog. In de jaren 1980 emigreerde hij met zijn gezin naar Israël. Overal in de wereld houdt hij voordrachten over het leven na de Holocaust.

Voor extra informatie bij dit portret klik hier.

Copyright: Stichting Judaica Zwolle 2016