info@judaica-zwolle.nl
Stichting Judaica Zwolle
Jodenvervolging in 12 portretten

Vita werd te vondeling gelegd - Portret van een kind

 

Naam: Mathilde Sophia van den Bergh
Roepnaam: Vita
Geboren: Lemelerveld 8 december 1942
Nog in leven in 2015
Laatste woonadres in Zwolle: Zonnebloemstraat 19

Vita werd te vondeling gelegdVita alias Sophia op schoot
bij haar eerste onderduikmoeder (1943).
Vita alias Sophia bij haar tweede
onderduikmoeder 
in Twello.
De familie Van den Bergh na de oorlog
in Borne (1945).


Vita van den Bergh werd midden in de oorlog geboren te Lemelerveld op 8 december 1942. Haar ouders waren toen ondergedoken bij de huisarts Ten Veldhuis. Vita’s broertjes en zusje zaten ondergedoken op andere adressen.

Toen Vita zes weken oud was, lieten haar ouders haar te vondeling leggen. Zij hoopten zo hun kind te sparen voor de vervolgingen, die steeds erger werden. Voor Vita werd een vertrouwd, niet-Joods gezin uitgezocht bij wie zij op de stoep kon worden gelegd.

Johannes (Jo) Hagedoorn uit de Zonnebloemstraat te Zwolle werd in het plan betrokken. Op de avond van 14 januari 1943 vond zijn vrouw Jansje Hagedoorn-de Boer de baby op de stoep voor hun huis. Het kindje was warm ingepakt en had babyspullen bij zich. In de dagen daarna werd het meisje aangegeven bij de Burgerlijke Stand. Zij kreeg de naam Sophia Hagedoorn.

Al eerder was het de Duitsers opgevallen dat er erg veel baby’s te vondeling werden gelegd. Zij besloten dat vondelingen die vanaf 15 januari 1943 werden aangetroffen voortaan als ‘Joods’ beschouwd moesten worden.

Jo Hagedoorn deed illegaal werk en Jansje was hoogzwanger. Zij besloten Vita bij andere mensen buiten Zwolle te laten onderduiken. Jo werd begin 1944 opgepakt en in augustus van dat jaar in het concentratiekamp Vught gefusilleerd.

Niet alleen Vita, maar ook haar ouders, broertjes en zusje overleefden de oorlog in de onderduik. Na de oorlog werd het gezin herenigd. Ook andere Joodse ouders namen de moeilijke beslissing om hun baby te vondeling te leggen. Vita had geluk. Van veel van deze kinderen zijn de ouders omgebracht.

Voor extra informatie bij dit portret klik hier.

Copyright: Stichting Judaica Zwolle 2016