info@judaica-zwolle.nl
Stichting Judaica Zwolle
Samuel-Hirschlezing

13e Samuel-Hirschlezing - Drs. Sasja Martel - 2011

"De joodse visie op sterven en rouw - sterfelijkheid als basis van menselijk gedrag"

Op zondag 6 november 2011 werd in de synagoge van Zwolle de 13e Samuel-Hirschlezing uitgesproken door Drs. Sasja Martel, initiatiefnemer en directeur van het Joods Hospice Immanuel in Amsterdam. 

Sasja Martel hield haar lezing over de rituelen rond sterven en rouw en de achtergronden hiervan. In de Joodse traditie speelt de rouwverwerking van het individu zich af binnen de gemeenschap. Staat tot aan de begrafenis het respect voor de dode centraal, na het sluiten van het graf krijgen de nabestaanden alle aandacht en krijgen ze door middel van vele rituelen de mogelijkheid langzaam maar zeker hun verdriet te verwerken en weer terug te keren naar hun plaats in de gemeenschap.

Sasja Martel is de initiatiefneemster en directeur van het Joods Hospice Immanuel te Amsterdam. Het is het eerste en enige Joodse hospice van Europa. Zij is de auteur van het boek "Sterk als de Dood, sterven en rouw in Joods perspectief". Hierin heeft ze helder en eenvoudig doch wetenschappelijk verantwoord uitgelegd wat de achtergrond is van alle rituelen die gebruikt worden rond sterven en rouw in de Joodse traditie. Sasja Martel is lid van de Portugese Israëlitische Gemeente in Amsterdam en woont in Amstelveen. Zij studeerde aan de Universiteit van Amsterdam en aan de Katholieke Hogeschool te Amsterdam en ook aan de Hebreeuwse Universiteit te Jeruzalem, waar zij 10 jaar woonde.

De lezing duurde van 11.00 tot 12.00 uur, waarna er tot 12.30 uur gelegenheid was om met Sasja Martel over het onderwerp in gesprek te gaan.