info@judaica-zwolle.nl
Stichting Judaica Zwolle
Synagogepad

4e Synagogepad - Zutphen, Arnhem, Aalten - 1993
Verslag van het Synagogepad door Jo van Beers

Het was zondag 23 mei een prachtige dag, prima geschikt voor de tocht, die door de Stichting Judaica Zwolle, in samenwerking met het Genootschap Nederland-Israël afdeling Zwolle, voor de vierde maal werd georganiseerd.

Zoals te doen gebruikelijk werden we hartelijk ontvangen met een kopje koffie en daarna - eveneens traditie - uitgewuifd door de familie Kan. Ik bevond me in bus 2, onder leiding van Jaap Hagedoorn. Het was een behoorlijke ruk, want als eerste doel stond bij ons op het programma: Moscowa, de Joodse begraafplaats van Arnhem. Gelukkig verveelden we ons niet, want onze reisleider bracht ons al heel wat kennis over.
 
In Arnhem was er - vermoedelijk een communicatiefoutje - niemand om ons rond te leiden, doch onze reisleider wist daar wel raad mee. Op een aangename en boeiende wijze wist hij ons veel te vertellen. Verder met de bus naar Aalten, waar we ook de - kleinere - joodse begraafplaats bezochten, waar we in de persoon van de heer Lezer een zeer enthousiaste rondleider troffen. Dat had nog wel een tijdje mogen duren...! Maar de tijd drong en ook moest er aan de inwendige mens gedacht worden.

De lunch was - heel kort gezegd - prima en wij trokken weer verder, nu naar de gerestaureerde synagoge van Aalten, waar mevrouw Nooman diverse wetenswaardigheden vertelde. We mochten even rondkijken en nog een blik werpen in het rituele bad en daarna was het weer tijd voor afscheid en begaven we ons naar Zutphen, waar de heer Groen - voor enkelen van ons geen onbekende - ons een uitvoerig betoog gaf.

Vol met indrukken - het was toch wel wat op één dag - gingen we weer naar Zwolle. Wat brengt ons het lustrumjaar 1994? Dat moet een verrassing blijven, maar uit ervaring sprekend mogen we aannemen, dat het wel goed zal worden.