info@judaica-zwolle.nl
Stichting Judaica Zwolle
Synagogepad

2e Synagogepad - Kampen, IJsselmuiden, Hattem, Apeldoorn - 1991
Tocht langs synagogen en joodse begraafplaatsen

Op zondag 26 mei 1991 organiseerden de Stichting Judaica Zwolle en het Genootschap Nederland-Israël afdeling Zwolle voor de tweede maal een `synagogepad'. Werden vorig jaar een aantal plaatsen ten zuid-oosten van Zwolle bezocht, dit jaar ging te tocht naar het noorden en westen. Per touringcar werden aan aantal synagogen en joodse begraafplaatsen in de wijde omgeving aangedaan.

De tocht ging langs de voormalige synagoge in Kampen en de joodse begraafplaats in IJsselmuiden. Daar vertelde de heer drs. J. van Gelderen, docent aan de Theologische Universiteit van Kampen, het een en ander over de geschiedenis van de Joden in Kampen en IJsselmuiden, de synagoge en de begraafplaats.

     
 Synagoge van Kampen aan de IJsseldijk  Huis van de Joods-Kampense schrijver Sam Goudsmit  Joodse begraafplaats van IJsselmuiden

Verder werd een bezoek gebracht aan de synagoge van Apeldoorn, waar de deelnemers ontvangen werden door de voorzitter van de Joodse Gemeente Apeldoorn. Ook daar werd de nodige informatie gegeven. Tenslotte was er nog een kort bezoek aan de kleine, fraai gelegen joodse begraafplaats van Hattem. Daar er voor dit synagogepad veel belangstelling bestond, werd er gereden met twee bussen, die elk in een andere volgorde de locaties aandeden.

 

Synagoge van Apeldoorn Heilige ark in de synagoge van Apeldoorn Grafsteen op de joodse begraafplaats van Hattem

 

In het document dat u hieronder kunt downloaden, treft u meer informatie over de synagoge van Kampen aan.

In deze flyer van de Gemeente Kampen vindt u enige informatie over de historie van het gebouw en over de restauratie in de jaren '80.